فهرست مطالب

مطالعات حسابداری و حسابرسی - پیاپی 10 (تابستان 1393)

فصلنامه مطالعات حسابداری و حسابرسی
پیاپی 10 (تابستان 1393)

  • 124 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1393/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیدرضا وکیلی فرد، سید احمد موسوی، فرشاد سلیم صفحات 4-21
    فرایند خصوصی سازی و سرمایه گذاری مبتنی بر بازار، پیشرفت های فن آوری، آزادسازی بازارهای مالی و معاملات و سایر اصلاحات ساختاری و حرکت سرمایه از مالکیت شخصی به سمت مالکیت شرکتی، افزایش انسجام مالی در سطح بین المللی و گردش سرمایه گذاری و معاملات، سهامداران را با این چالش مواجه کرده است، که چگونه می توانند بر عملکرد مدیران خود نظارت داشته باشند. تضاد منافع در شرکت ها، بحرانی را ایجاد کرده است که از آن تعبیر به بحران نمایندگی می شود. برای کنترل نمایندگی مدیران در شرکت ها و اطمینان از ایفای مسئولیت و پاسخگویی شرکت ها و حمایت از حقوق سهامداران، باید ابزارهای قانونی و نظارتی برای مسئولیت پذیری و پاسخگویی شرکت ها ایجاد شود. از جمله این ابزارها طراحی و اجرای نظام راهبری شرکتی است که غایت آن دستیابی به ارتقای انصاف، شفافیت، پاسخگویی و رعایت حقوق ذینفعان در بنگاه اقتصادی است. در این مقاله، ابعاد مختلف تئوری نمایندگی در نظام راهبری شرکتی به چالش کشیده می شود و سپس تحلیل می شود که چگونه حسابداری مدیریت در قالب نظام راهبری شرکتی تعریف می شود. با این تفاسیر، تکنیکهای حسابداری مدیریت استراتژیک را می توان به نحوی تعدیل کرد تا رویه های بهتر نظام راهبری شرکتی را نیز در خود جای دهند.
    کلیدواژگان: حسابداری مدیریت استراتژیک، نظام راهبری شرکتی، تئوری نمایندگی، تئوری نهادی
  • ابراهیم وحیدی الیزئی*، محمد تمیمی، حسین شلال نژاد صفحات 22-37
    نقش حسابرس در جامعه، اعتبار دهی به صورت های مالی است. اگر سرمایه گذاران به استقلال حسابرس ها شک نمایند، صورت های مالی فاقد اعتبار خواهند شد. این پژوهش مبتنی بر پرسشنامه، نحوه برداشت سرمایه گذاران ایرانی را از سه عامل تهدیدکننده استقلال تحت عنوان روابط حسابرس و صاحبکار بررسی می نماید. این روابط عبارت اند از: ارائه مشترک خدمات حسابرسی و غیر حسابرسی، وابستگی اقتصادی شرکت حسابرسی به صاحبکار و روابط بلندمدت بین حسابرس و صاحبکار می باشند. اطلاعات دریافت شده از سرمایه گذاران با استفاده از نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت، نتایج حاصل از این پژوهش نشان دهنده آن هستند که وابستگی اقتصادی به شرکت صاحبکار، ارائه خدمات غیر حسابرسی و روابط بلندمدت حسابرس و صاحبکار، از دید سرمایه گذاران به عنوان تهدیدهای با اهمیت بر استقلال حسابرسان محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: استقلال حسابرس، برداشت سرمایه گذار
  • رسول برادران حسن زاده، مهناز حسینی نسب، نیر علیمی صفحات 38-51
    هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر محافظه کاری بر گزارشگری به موقع اطلاعات مالی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. به این منظور 78 شرکت در این حوزه در بازه زمانی سالهای 1387-1390 مورد مطالعه قرار گرفته اند. متغیر های وابسته این پژوهش عبارتند از انتشار به موقع صورتهای مالی میان دوره ای حسابرسی شده و انتشار به موقع عملکرد سه ماهه و تشکیل به موقع مجمع عمومی عادی سالانه و متغیر مستقل این پژوهش محافظه کاری (به روش گیولی و هاین) و متغیر های کنترلی عبارتند از اندازه شرکت و نسبت بدهی و مالکیت مدیریتی می باشد و نتایج حاصل از این تحقیق بیانگر این موضوع است که محافظه کاری بر انتشار به موقع عملکرد صورتهای مالی تاثیر دارد و لی بر انتشار به موقع صورتهای مالی میان دوره ای و تشکیل به موقع مجمع عمومی عادی عادی سالانه تاثیر ندارد.
    کلیدواژگان: محافظه کاری، انتشار به موقع صورتهای مالی میان دوره ای، انتشار به موقع عملکرد سه ماهه، تشکیل به موقع مجمع عمومی عادی سالانه
  • فرزین رضایی، مصطفی افشار*، فرشید کوه بر صفحات 52-63
    پیش بینی وجوه نقد برای دوره های آتی، از مهم ترین ضروریت های مدیریت واحدهای اقتصادی است. سرمایه گذاران، اعتباردهندگان و سایر استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری برای اتخاذ تصمیم های مالی و سرمایه گذاری، نیازمند اطلاعات مربوط به جریان های نقدی هستند.هدف از این مقاله بررسی توانایی سود عملیاتی، جریان وجه نقد عملیاتی، مجموع اقلامی تعهدی و اجزای اقلام تعهدی در پیش بینی جریان وجه نقد عملیاتی آتی می باشد. از این رو اطلاعات 96 شرکت تولیدی طی دوره زمانی 1382-1389 مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق با اجرای الگوی رگرسیون خطی چندگانه به صورت داده های تابلویی اقدام به ارائه الگوی رگرسیونی مناسب شد. نتایج نشان می دهد که سود عملیاتی، جریان وجه نقد عملیاتی و اجزای اقلام تعهدی در پیش بینی جریان وجه نقد عملیاتی آتی موثر می باشند.
    کلیدواژگان: سود عملیاتی، جریان وجه نقد عملیاتی، مجموع اقلام تعهدی، اجزای اقلام تعهدی، پیش بینی
  • عبدالله پاکدل*، عباسعلی دریایی صفحات 64-81
    امروزه افزایش اهمیت سرمایه فکری را می توان از کاربرد گسترده واژه هایی همچون دارایی های معنوی، سرمایه های علمی، سازمان های علمی، سازمان های آموزشی، عصر اطلاعات مدیریت فکری و معنوی، دارایی های اطلاعاتی و غیره تشخیص داد. این اصطلاحات و واژه های دیگر از این دست، جزئی از فرهنگ جدیدی هستند که در اداره امور سازمان ها شکل گرفته و ارزشهای جدید اقتصادی را تشریح می نماید. این عوامل بیانگر پارادایمی هستند که در آن سود و بازده بیشتر به دانش افراد وابسته می باشد.دراین نوشته ابتدا سرمایه فکری را معرفی و سپس به بررسی اهمیت آن درسازمانها وهمچنین مدلهای اندازه گیری سرمایه فکری می پردازیم.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، اهمیت سرمایه فکری، اندازه گیری سرمایه فکری، مدلهای اندازه گیری سرمایه فکری
  • سید رسول حسینی، محمد رحیم پور صفحات 82-95
    از موضوعات مهمی که در فرضیه علامت دهی سود سهام مورد توجه قرار گرفته، رابطه مثبت تغییرات سود سهام با تغییرات سود های آتی و سودآوری آتی واحد تجاری بوده که در تحقیق حاضر به آن پرداخته شده است. برای بررسی این موضوع از مدل های رگرسیون خطی و غیر خطی استفاده شده است. دوره مورد بررسی از سال 1380 تا پایان سال 1391 می باشد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که تغییرات سود سهام حاوی اطلاعات مفیدی در مورد تغییرات سودهای آتی نیست و تغییرات سودآوری آتی واحد تجاری با تغییرات سود سهام دارای رابطه منفی است ولی این رابطه معنادار نیست.
    کلیدواژگان: فرضیه علامت دهی، سود نقدی سهام، سودآوری واحد تجاری
  • وحید افتخاری*، اکبر پروایی صفحات 96-115
    در این مقاله ما به مروری کلی در رابطه با مفهوم کیفیت سود، پرداخته ایم. تعاریف موجود و جهت گیری های تحقیقاتی کیفیت سود را ارائه کرده و در نهایت ابهام موجود در این گونه تحقیقات را بیان می کنیم. نتایج بدست آمده این موضوع را نشان می دهد که از آنجایی که تعریف دقیقی از خود سود وجود ندارد، نمی توانیم تعریف دقیقی از مفهوم کیفیت سود داشته باشیم و به تبع نمی توانیم معیار اندازه گیری دقیقی برای آن در نظر بگیریم. همین امر باعث به وجود آمدن ابهام اساسی در تحقیقات کیفیت سود می گردد. ابهام مذکور به این ترتیب است که با توجه به اینکه معیار اندازه گیری دقیقی برای کیفیت سود وجود ندارد، ممکن است با استفاده از معیار های مختلف به نتایج متفاوتی دست پیدا کنیم، در نتیجه نمی توان به صورت مطلق بیان کرد که شرکت، دارای کیفیت پایینی (بالایی) از سود است، به این علت که ممکن است با معیاری دیگر به نتایج معکوسی دست یابیم. در ادامه به تفکیک به هر یک از موارد فوق پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: کیفیت سود، شاخص ها و گرایش ها، ابهام در تحقیقات کیفیت سود
|
  • Pages 4-21
    The process of privatization and market based investments, Advances in technology,Financial market liberalization and trade and other structural reforms and the movement of capital from private ownership to corporate ownership Increasing international financial integration and investment flows and trading,shareholders are faced with these challenges how can monitor the performance of its managers. Conflict of interest in the company has created a crisis which is interpreted to represent a crisis. Agency directors to manage the business and ensure the fulfillment of corporate accountability and shareholder rights, corporate accountability and responsibility need to be the legislative and regulatory Tools. Among these tools is the design and implementation of a corporate governance system to achieve its goal of promoting fairness, transparency, accountability and the rights of stakeholders in the enterprise. In this paper, various aspects of agency theory in corporate governance is challenged to system then analyzes how management accounting is defined in terms of Corporate Governance.With this interpretation, strategic management accounting techniques can be adjusted so as to best practices in corporate governance system in place to.
    Keywords: Strategic management accounting, Corporate governance, Agency Theory, Institutional Theory
  • Pages 22-37
    The auditor’s role in society is that of validating the truth and fairness of financial statements. If owners of organizations doubt the auditor’s independence, financial statements will lack credibility. This questionnaire-based study investigated how investors perceive three potentially independence-impairing auditor–client relationships: the joint provision of audit and non-audit services, an audit firm’s economic dependence upon a client and long-term relationships between auditor and client.Data received from investors has been analyzed by Spss software. The results suggest that economic dependence and the provision of non-audit services and long term relationships between the auditor and client, are perceived as great threats to auditor independence
    Keywords: Auditor independence, Investor's perceptions
  • Pages 38-51
    The study examines the impact of conservatism on the timely reporting of financial information on companies listed on the Stock Exchange of Tehran. In order to 78 Companies In this area in the period 1387-1390 have been studied. Dependent variables in this study include the timely publication of the audited financial statements of midterm and timely release of quarterly performance and Time of the annual general meeting and Independent variable in this study is conservative(Givoly, Hayn), and the control variables firm size and ratio debt and property management. The results of this research indicate that this is Conservatism on the timely release of quarterly performance impact. But Conservatism does not effect on timely publication of the audited financial statements of midterm and Time of the annual general meeting.
  • Pages 52-63
    Cash forecasting future periods, the most important economic must have management units. Investors, creditors, and other users of financial accounting information for decisions on investment, cash flow is required. The purpose of this paper is to investigate the ability of operating income, operating cash flow, total accruals and accrual components in forecasting future operating cash flow is. Thus, in 96 manufacturing firms during the period 2004-2011 were analyzed. In this study, a multiple linear regression model to the panel data regression model was appropriate. The results show that operating income, operating cash flow and accruals components are effective in predicting future operating cash flow.
    Keywords: operating income, operating cash flow, total accruals, accruals components predicted
  • Pages 64-81
    The increasing importance of intellectual capital (IC)can identify from extensive use of words such as intellectual property, scientific capitals, research and educational organizations, the information age, intellectual property management and information assets. These parameters indicate a paradigm that suggests also in organizations earnings and returns affiliated to the knowledge of staffs. In this paper, we first introduce IC then explain IC importance and measurements’ models.
    Keywords: intellectual capital, IC importance, IC measurements, IC measurement's models
  • Pages 82-95
    An important issue that has been considered in signaling hypothesis is positive relationship between dividend changes and future earnings changes and future profitability of the business unit that is addressed in the present study. For this, linear and nonlinear regression models were used. The studied period is from 2001 until 2012. The results show that dividend changes are not very informative about future earnings changes and future profitability of the business unit has a negative relationship with dividend changes, but this relationship was not statistically significant.
    Keywords: Signaling hypothesis, dividend stocks, the profitability of the business unit
  • Pages 96-115
    In this article we consider comprehensive rev iew about the earnings quality conception. We present existing definition and research direction of earnings quality. Finally we argue the existing vague ness of these researches. Our results show that since there is not precise definition of earnings itsel f, we can’t have precise definition of the earnings quality conception and similarly we can’t consider the measurement criterion for it. This situation leads to create a basic vague for earnings quality researches. The vague is that since there is not prec ise measurement criterion for earnings quality, it may, we reach to different results when we use the different criterions. As result, we should not argue positively that, specific firm that has low (high) quality of earnings. The reason of this claim is t hat maybe we can reach to reverse result, if we use other criterion. We consider all follow up with more details in next parts.